הגליל התחתון
ציוד דרוש: מפה פיזית של הארץ/תבליט של אזור הגליל, מפת סמ”ש של המסלול (אמור להיות אצל המדריך/חתוך מעמוד ענן)
כמות מודרכים: אין הגבלה
כמות מדריכים מומלצת: 1-2
הדרכה המתאימה לתחילת נחל תבור וכוללת הסבר כללי על הגליל התחתון וכן על הר תבור
אנו נמצאים באזור הגליל – שאלות כלליות:
האם הייתם בגליל אי פעם?
אילו יישובים אתם יודעים שיש בגליל?
באיזה כיוון גיאוגרפי של ארץ ישראל נמצא הגליל?
הסבר:
אזור הגליל נמצא בצפון הארץ. ממערב נמצא מישור החוף הצפוני, מדרום עמק יזרעאל, ממזרח השבר הסורי אפריקאי (בקעת הירדן, הכנרת, אצבע גליל) ומצפון גבול ישראל לבנון (למעשה זהו נהר הליטני אבל זה מסובך). הגליל התחתון מורכב מרכסים נמוכים ובניהם נמצאות בקעות.
לקהל:
לפי מה הייתם מחלקים את הגליל לאזורים קטנים יותר?
האם אתם מכירים חלוקה כזו?
אילו שמות הייתם נותנים לחלוקה כזאת?
הסבר:
את הגליל נהוג לחלק לשני חלקים לפי גובהם הממוצע, הגליל התחתון, שברובו גובהו האו סביב 300-400 מטרים מעל פני הים. והגליל העליון, שגובהו הוא מעל ל800 מטרים ברובו.
אנו נמצאים בגליל התחתון, הנקודה הגבוהה ביותר בו היא בגובה 602 מטרים(ליד כרמיאל), אך גובהנו כעת הוא סביב 120 מטרים מעל פני הים. בגליל ישנם מספר הרים חשובים ביניהם הר מירון והר תבור, שאותו נראה במסלול (אם ייראו בהתחלה מה טוב, אם לא אז במסלול. בכל מקרה בהמשך הקובץ יש הסבר על ההר)
בגליל התחתון יש אקלים נוח, קריר מעט יותר מירושלים. ובגליל העליון יש אקלים קר יחסית לארץ. על כן ובגלל הקרקע הלא מאוד הררית ניתן לקיים חקלאות ענפה בגליל התחתון, והיא מתקיימת אלפי שנים.
תדריך לקראת יציאה למסלול
תדריך רגיל – בטיחות ביטחון
הסבר על המסלול, על התוואי ועל לוחות הזמנים:
אנחנו נטייל היום בתוואי נחל תבור, שמוצאו למרגלות הר התבור, ושפכו בנהר הירדן, באזור נהריים. בנחל זה לעיתים יש מים ולעיתים אין, תלוי בגשמים. צפויה לנו ירידה מפותלת מעט, הליכה של 2- 3 קילמטרים בערוץ הנחל, ואז עלייה מהערוץ. היום נדרשת שותפות פעולה של כל חברי הכיתה על מנת לעבור בקלות מסלול זה.
ציפייה לסיים מסלול זה עד 15:30.
חלוקת תפקידים אם יש
הר תבור – הסבר קצר
הר התבור נמצא במזרח הגליל התחתון, גובהו 562 מטרים מעל פני הים, ו400 מטרים בערך מסביבתו.
ההר מאוד בולט בצורתו העגולה הייחודית מיתר הסביבה (קשה מאוד לפספס אותו כשניתן לראותו), מדרונותיו תלולים מאוד ומכוסים יער עבות.
ההר חשוב להיסטוריה היהודית בעקבות תפקידו בקרב בין ברק בן אבינועם לסיסרא. והוא היה מועמד להר עליו יקבלו את התורה (יש את האגדה הזאת איפשהו…)
כמו כן ההר חשוב למסורת הנוצרית מכיוון שעל פי המסורת ישו עלה לפסגת ההר ושם נגלו אליו משה ואליהו הנביא ובשם האלוהים בישרו לו על מעמדו כבן אלוהים.
בתחתית ההר שוכנים שלושה יישובים: שיבלי ואום אל ע’אנם הבדואים ודבורייה הערבי.
