טבע וארץ ישראלמורשת ישראל

התבגרות – יגאל אלון

מטרות: הכרת דמותו ופועלו של יגאל אלון. בדיקה עצמית בנושא התבגרות ועיצוב האני.
ציוד דרוש: 10 פתקים עם עובדות על יגאל אלון. מופיע בהמשך.
משך פעילות משוער: 35 דקות
כמות מודרכים: אין הגבלה
כמות מדריכים מומלצת: 1


פתיחה:
הכרות עם דמותו של יגאל אלון.
מחלקים את המעגל ל-2 קבוצות, כל קבוצה מקבלת ציר זמן וכרטיסיות בהן כתוב על אירועים בחייו של יגאל אלון. על הקבוצות לסדר את האירועים בסדר הנכון. קבוצה שמסיימת לסדק נכון ראשונה מנצחת. בתום התחרות נציג הקבוצה יציג את ציר הזמן והמדריך יסכם את פועלו של יגאל אלון ויספר על אישיותו בקצרה. תוך שימת דגש על רגעי החלוציות שלו: נעוריו כחלוץ בהתיישבות בקיבוץ, אח”כ חלוץ מבחינה צבאית – בפלמ”ח ובצה”ל, חלוץ בפוליטיקה – הקים את התק”מ – תנועה קיבוצית מאוחדת, חלוץ מבחינת השלום – היה בין הראשונים לדבר על עתיד השטחים ומו”מ עם הפלשתינאים – תכנית אלון.

בשלב הבא יספר המדריך סיפור על עיצוב דמותו של יגאל אלון
אלון לא היה שם משפחתו המקורי של יגאל אלון אלא פייקוביץ’ הסיפור מאחורי השם:
אחד האירועים המכוננים בימי נעוריו היה בהגיעו לגיל בר מצווה, אז אמר לו אביו שהוא נעשה לאיש ומעכשיו יהיה לו נשק משלו. הוא מסר לו אקדח, ועוד באותו הערב שלח אותו לשמור על חלקה מרוחקת ששמה “בלוּט פרי עץ אלון כשהבחין יגאל בכמה רוכבי-סוסים ערבים שנכנסו לשדה והחלו לגנוב את התבואה, הוא קרא לעברם, ירה באוויר, וכשהם דרכו את נשקם בתגובה, הניס אותם אביו שהשגיח עליו בהיחבא. לאחר מכן, כששאל את אביו למה לא ירה בהם, השיב לו בדברים שילוו את יגאל כמוטו לחיים: “ירייה עלולה להסתיים במוות. מותו של ערבי פותח חשבון-דמים העלול לארוך עשרות שנים. אנחנו חיים כאן איתם, וכל סכסוך שניתן לפתור בידיים ובמקל, יש לסיימו ללא נשק. בו יש להשתמש רק כאשר נשקפת סכנה ממשית לחייך”. לימים, כשתבע בן-גוריון מאלופי צה”ל לעַבְרת את שם משפחתם ורצה לקרוא לו “הגלעדי”, העדיף יגאל את השם “אלון”, על שמו של עץ האלון שבאותה חלקת בלוט. אביו היה מרוצה שהשם שבחר בנו נלקח מאדמתו.

דיון
לאחר הסיפור המדריך יקשר: יגאל אלון היה חלוץ ומנהיג. האירוע עליו סיפרנו היה ללא ספק רגע מכונן מבחינתו.. האם לכם יש רגעים כאלה? לתת אפשרות לחלוק אירועים כאלה ואז לפתח דיון

המדריך יפתח דיון שיעסוק בשאלות הבאות:

  1. מה מעצב אותנו בחיים?
  2. אנחנו מחליטים מה מעצב אותנו?
  3. מי יותר מעצב אותי? משפחה או חברים?
  4. אנחנו יכולים לקבוע אם לתת למישהו או משהו לשנות אותנו?
  5. מה יכול להשתנות בנו?
  6. “בגיל ההתבגרות נחלשת השפעת ההורים לעיתים עד 0 וגורם ההשפעה הדומיננטי הוא קבוצת בני גילו של המתגבר” אתם מסכימים עם אמרה זו?

לסיכום
גילינו שהרבה דברים יכולים להשפיע על העיצוב של הדמות שלנו (לחזור על תשובות שנאמרו) ובמידה מסוימת אנו יכולים להחליט על מה שיעצב אותנו ואפילו יכולים להשפיע על העיצוב של אחרים בסביבה שלנו (ולהוסיף דברים בהתאם לדברים חשובים שאומרים).
אם יהיו כאלה שיגידו שהמש”צים גם מעצבים אותם – אם כן כדאי להכניס את זה לסיכום
נספחים: 10 פתקים עם עובדות על יגאל אלון(2x), תמונה של יגאל אלון-(2x) שמינית בריסטול עם האימרה.

ממליצים לקרוא גם..
Close
Back to top button
דילוג לתוכן