מעגלי של"ח

פעולת גיבורי על

שכבת המודרכים: י’ – י”ב
מקום הפעילות: קבוצה / אשכול / גרעין
זמן פעילות משוער: 90 דקות
קובץ מלא: צפייה והורדה
נערך ע”י: צוות מש”צים פלוס

מטרה


  • העלאת דיון בנושא מחויבות חברתית: מה זה, למה צריך לעשות את זה, איך זה משפיע, איך לעשות את זה, איך זה מתקשר אלינו – כל זה תחת המתודה של גיבורי על.

יעדים


  • המש”צים ייצרו בסוף הפעילות בסיס להתנדבות גרעינית ויחושו שהם מסוגלים לקחת חלק מפעילות הגרעין ושזהו המקום שלהם ליצור ולפעול.

ציוד


  • ניירות או גיליונות
  • עטים או טושים

פתיחה | זמן: 5 דקות


המעבירים יקבצו את כולם לאחר המבחן ויגידו משהו כדוגמת הניסוח הבא:
ברוכים הבאים לפעולה מס’ לא ידוע: גיבורי על, מחויבות חברתית ומה שבניהם!
אני גיבורת העל ~, אני גיבור העל ~ ואני גיבורת העל ~ ואנחנו באנו להעביר לכם את הבשורה על תרומה לסביבה הקרובה וכוחות על ריאליסטיים!
אנחנו נחלק אתכם עכשיו לשלושה קבוצות: באטמן, סופרמן, ספיידרמן.

גוף | זמן: 60 דקות


מעגל פתיחה:
אחרי שכל המש”צים התחלקו לקבוצות, מעביר הפעולה האחראית על המעגל מתחיל לדבר (מארגן אותם במעגל, זוהי שיחת פתיחה בסגנון מעגל דיון, מומלץ להזכיר לפני את חוקי מעגלי הדיון):

שלום לכם! אני גיבורת העל משהו מישהו ואתם כקבוצה ספיידרמן/באטמן/סופרמן.
ספרו לי קצת מה אתם יודעים על הדמות שלכם (סיפור מקור, מה הוא עושה, מול מה הוא מתמודד, למה הוא עושה מה שהוא עושה). למה אנשים אוהבים גיבורי על? (בגלל כוחות העל, בגלל המוסר שלהם והמעשים שהם עושים, הדברים שהם מתמודדים נגדם, ההתנגדות שלהם לחוסר צדק) איך אפשר לקרוא לתכונה הזו של גיבורי העל שבה הם נלחמים ברע ומתקנים עוולות (חוש צדק, מחויבות אישית, מחויבות חברתית).

שימו לב שכל אחד מגיבורי העל האלה פועלים בעיר ספציפית- הם לא מנסים להציל את כל העולם בזמן אחד, רוב הזמן הם פועלים רק באזור אחד, בעיר אחת, ואל מול נבל אחד. למה? (יעילות, ריאליסטיות) לכן, אולי אין לנו כוחות על, אבל גם אנחנו כשאנחנו ניגשים למטרה ומנסים לתקן עוולות אנחנו לא מצפים לשנות את העולם ביום, אלא מתמקדים אזורית, צעד אחד אחר השני.

אז אולי אנחנו לא גיבורי על, אבל קל מאוד להעריך ולהזדהות איתם בגלל מה שהם עושים. ומה איתנו? בני אדם רגילים? גם אנחנו יכולים לעשות את זה? (כן אנחנו יכולים!) אבל למה צריך? אם מראש אנחנו יודעים שזה לא יעבוד על הרגע הראשון וישפיע רק על הסביבה הקרובה בהתחלה, למה לנסות?
(כי אם לא אנחנו, אז מי? ,כי אכפת לנו, כי אנחנו שואבים השראה מבחוץ)

משחק סיטואציות:
נעשה את זה בצורת משחק ובהרכב של כל הגרעין.
נבקש בכל סבב שלושה מתנדבים- אחד נבל, אחד קורבן ואחד גיבור על מסוים. ניתן לכל שלושה את הסיטואציה, והם אמורים להמחיש אותה לפי הסיפור שאנחנו אומרים. אנחנו נותנים לגרעין להציע פתרונות להצלה, והשחקנים מנסים להדגים אותם. אחרי כל פעם שהם מצליחים, אנחנו מורידים עוד יכולת של גיבור העל או מקשים את הסיטואציה, ככה שהתשובות יעשו קשות יותר וקשות יותר, עד שלבסוף הסיטואציה תצא ריאליסטית.

תוך כדי נשאל שאלות: “האם תמיד כדאי לקחת על עצמנו להציל את העולם?” (אם נגיד הקורבן לא רוצה עזרה או שהסיטואציה מסוכנת מדי או שהקורבן לוקח את זה בצורה שונה), “באיזה כלים ראוי להשתמש ואיך?”
(אני לבדי? אני בקבוצה? לפנות לגופים גדולים?), “מתי תורי לבוא ולהשפיע?”

אפשרות: להלביש כל אחד מהגיבורים/ קורבנות/נבלים באיזשהו אביזר.

סיטואציות:

  1. גיבור העל שלנו הוא קרחמאן – בן דוד של אלזה, בעל מגע הקרח ומזג קריר (שלא נאמר “קול”). בטיולו/ה של קרחמאן/וומאן  על החוף האנטרקטי, הוא ראה את אמא דובת קוטב בוכה.  הילדים שלה חולים, נהרס לה הבית ואין לה איך למצוא אוכל, והכל בגלל ההתחממות הגלובלית (נבל, קורבן- אמא דוב קוטב). ההתחממות הגלובלית המיסה את הבית של אמא- קוטב! מה קרחמאן צריך לעשות?תשובות: להקפיא את ההתחממות הגלובלית, להוסיף קרח לבית של אמא קוטב.
    המשך סיטואציה: אבל ההתחממות הגלובלית לא פועלת לבדה! מזינים אותה מנהלי חברות הגז, והנפט, וכל הדברים האלה! מה נעשה? תשובות:…. המשך סיטואציה: או-או! ידי הקרח של קרחמאן לא עובדות! והוא בכלל גר בגאורגיה! מה הוא יכול לעשות? תשובות…
  2. גיבורת העל שלנו היא דיטה מרדיטה, בונת העולמות! דיטה גרה באלנבי פינת המלך ג’ורג’, ממש קרוב לשינקין, ככה שביום יום שלה היא רואה כל מני סוגי אנשים- עשירים ועניים, שגרים בבתים ושגרים ברחוב. בנוסף, יש לה סטייל משגע ותוכי מחמד.לדיטה נמאס לראות אנשים חסרי בית וחסרי כל פשוט יושבים להם ברחוב. מה לעשות? תשובות…. המשך סיטואציה: אבל זה לא הכל! לדרי רחוב, כלומר הומלסים, יש בדרך כלל עוד בעיות בעקבות הרחוב, כמו זנות, התמכרות להימורים, אלכוהול וסמים, בעיות בריאותיות פיזיות ונפשיות ולפעמים גם אלימות. איך היא תתמודד איתם? תשובות… המשך סיטואציה: דיטה מוגבלת בליצור מבנה או מוצר אחד בחודש, מה היא תעשה? תשובות… המשך סיטואציה כשדיטה ניגשה לעזור לאחד מההומלסים ברחוב שלה, הוא סירב לעזוב את איפה שהוא נמצא ואף התחיל לתקוף אותה. איך דיטה הייתה יכולה לגשת לסיטואציה הזו בצורה אחרת? האם שווה לעזור לו בכל זאת?

בניית התנדבות:
חוזרים לקבוצות, כל אחראי קבוצה מסביר מה עושים עכשיו: בעקבות הדיונים שהעלנו והדוגמאות שראינו, בואו נתרגל קצת. בטח שמת לב שלא היו לנו פרויקטים התנדבותיים השנה- עכשיו תורנו לתקן את זה! בחצי השעה הקרובה אתם עומדים לבחון לעומק נושאים שמעניינים אתכם, לעשות מחקר עליהם, לאסוף נתונים לגבי הגורם שאתם רוצים לתרום לו או מושא ההתנדבות שלכם, ואתם עומדים לבנות התנדבות! (או התחלה שלה).

המש”צים יחזרו לקבוצות הראשוניות. מעביר הקבוצה מזכיר את שלבי בניית ההתנדבות לפי הפעילות הקודמת: מעביר המעגל יעביר לקבוצה שאלות מנחות שתעזור להם להחליט על מה הם רוצים לעבוד: מה מפריע לכם בסביבה הקרובה אליכם? אילו אירועים קרו לכם בשכונה/ בבית ספר/ בכל מקום אחר שגרמו לכם להרגיש לא נעים או חוסר שביעות רצון מההתנהגות של האנשים/מצב? מה הדבר המעוגן במציאות שאפשר לעשות עם זה? מי קהל היעד של ההתנדבות? האם יש צורך במה שאתם מציעים?

לחלק דפים לטיוטה ראשונית ובכדי שיוכלו לתכנן איך להציג את הפרויקט אל הגרעין, לבדוק שהם עושים מחקר בטלפון לגבי נתונים של מה שהם רוצים לעשות ושל עמותות ודברים קיימים שפועלים בעניין.

סיכום | זמן: 10 דקות


הצגת ההתנדבות:
חזרה לצורה גרעינית, הצגת ההתנדבויות – לכל קבוצה נותנים 3 דקות להציג את ההתנדבות בצורה יצירתית, ובחירה בהתנדבות שהגרעין יוציא לפועל.

מקורות והרחבות


מצורפים בקובץ המלא

נספחים


מצורפים בקובץ המלא

ממליצים לקרוא גם..
Close
Back to top button
דילוג לתוכן