העשרהמידע

בית בד עתיק

שכבת המודרכים: ח’ – י”א
מקום הפעילות: ליד בית בד/מרחב פתוח
זמן פעילות משוער: 11-12 דקות
קובץ מלא: צפייה והורדה
נערך ע”י: צוות מש”צים פלוס

מטרה


  • המודרכים ילמדו על הפקת שמן בעבר בעזרת שימוש בבית בד.

יעדים


  • המודרכים ילמדו מתי השתמשו בשמן זית בתקופת בנ”י.
  • המודרכים יכירו את כל השלבים בהפקת שמן זית.

ציוד


  • תמונות של שלבי הפקת השמן * 2
  • סוכריות על מקל / פרס מסוים לסיכום

פתיחה | זמן: 2 דקות


המדריך ישאל את הקבוצה מספר שאלות ויסביר לאחר מכן:

  • מי עושה קידוש בימי שישי?
  • מה עשוי מחיטה בקידוש? לחם
  • מה עשוי מגפן בקידוש? יין
  • מה עשוי משמן בקידוש? נרות

בני ישראל מגלים מידע זה רק כאשר מגיעים לכנען ולכן רכיבים אלו הופכים להיות הבסיס לתרבות הרוחנית שלהם. בנוסף, באותה תקופה היו שימושים רבים לשמן הזית חוץ מצורכי מאכל.

המדריך יבקש מהקבוצה לחשוב מה היו השימושים של שמן הזית?

  • עיקר שימושו של שמן הזית היה עבור פולחן, הכנת סבונים ומאור. הכוהנים והמלכים נמשכו בשמן הזית ואף האמונה היא כי המשיח שיגיע ימשח בשמן זה ומכאן מקור שמו.

גוף | זמן: 6 דקות


המדריך יסביר כיצד ייצרו שמן זית בעבר ובמידה ונמצאים ליד בית בד אז הוא ידגים על בית הבד את השלבים:
לפני תהליך הפקת השמן בעלי המלאה היו צריך למסוק את הזיתים מן העצים ולהניח אותם בתוך סלסלה. את סלסלה זו יביאו לבית הבד ויתחילו בתהליך.

לתהליך הפקת שמן זית קוראים עצירה והוא היה נעשה בבית בד.
בנוסף, התהליך נקרא כבישה קרה כיוון שהזיתים לא חוממו לפני ריסוקם. בתהליך זה יש 3 שלבים עיקריים:

שלב ראשון- ריסוק:
שבירת וריסוק הזיתים נעשה באמצעות “מפרכה”. “מפרכה” היא מתקן שמורכב משני אבנים גדולות המונחות אחת על השנייה:

  • אבן המכונה “ים” וצורתה כקערה גדולה ושטוחה, במרכזה בליטה, אשר סביבה מסתובבת אבן הממל.
  • אבן המכונה “ממל” הטוחנת את הזיתים נמצאת בתוך אבן ה”ים” ויש לה צורה של גלגל גדול.

באבן הממל ישנו חור שאליו הוכנסה קורת עץ. אל הקורה נהגו לרתום בהמה, בדרך כלל חמור, אשר צעדה קדימה במעגלים סביב ה”ים”. כך הסתובב הממל וריסק את הזיתים.

שלב שני – כבישה:
תוצר הריסוק, הועבר אל “עקלים” – סלים קלועים מחבל או מסיבים אחרים. שיטת הסחיטה הייתה על ידי הנחת קורת עץ כבדת משקל על הסלים. בצד אחד קורת העץ הייתה תקועה בקיר ובצד השני היו משקולות אבן כבדות קשורות לקורת העץ על ידי חבלים ומנגנון של מקלות שאיפשר לאנשים להרים אותן בצורה מהירה וקלה. סיבוב קורת העץ גרם למשקלות לעלות למעלה וליצור משקל על קורת העץ. בזמן הסחיטה, שימשו הסלים גם כמסננת. השמן והמוהל (נוזל נוסף בלתי שמנוני המצוי בזית) טפטפו החוצה ואילו הגלעינים, הקליפה ושאר הפסולת שנקלעה בין הזיתים נותרה בתוך הסלים.

שלב שלישי – הפרדה בין השמן למוהל:
הנוזל הנסחט שהכיל את השמן והמוהל נזל אל בור איסוף שמן הנקרא “עוקה”. לאחר מספר ימים, השמן צף מעל המוהל והנוזלים הופרדו לכלים שונים.

סיכום | זמן: 3-4 דקות


המדריך יחלק את המודרכים ל2 קבוצות.
כל קבוצה תקבל 5 תמונות והם יצטרכו לסדר את התמונות לפי ההסבר על תהליך הפקת השמן
הקבוצה שתרכיב נכון מהר יותר תנצח ותקבל את הפרס.
המדריך יסכם את ההדרכה –
לסיכום, בית בד היה חשוב בעבר להפקת שמן זית מכיוון שבאותו הזמן לא היו עדיין מכונות חשמליות אשר עשו את העבודה והיה צורך בשמן הזית לפולחן ולקידוש בערב לנרות.

מקורות והרחבות


בקובץ המלא להורדה

נספחים


בקובץ המלא להורדה

מערת בית בד במראשה | צילום: I Chai (CC BY-SA 3.0, ויקישיתוף)
ממליצים לקרוא גם..
Close
Back to top button
דילוג לתוכן